Retete

Acest modul asigura gestionarea retelor ce se vor utiliza in modulul de productie.

Accesarea modulului - se face din ecranul principal selectind punctul de lucru dorit (fiind baze de date diferite pe punct de lucru) si  apasind butonul 'Retete'.

Adaugarea unei retete : se face apelind butonul 'Adauga' din ecranul 'Retete'. Elementele ce trebuie definite sunt urmatoarele  (cele marcate cu '*' sunt obligatorii) :

1.Elemente de antet si subsol :

  • Gestiunea* - se precizeaza gestiunea in care se va incarca produsul finit, rezultat pe baza specificatiilor cuprinse in retetar;
  • Articolul produs* - se precizeaza articolul ce va fi produs pe baza specificatiilor cuprinse in retetar. Articolul se va selecta din nomenclatorul de repere prin apasarea butonului  'Articol' plasat intre campul 'cod si articol din antetul retetarului;
  • Cantitatea specifica* - cantitatea din articolul produs, pentru care se face reteta; Se recomanda ca aceasta cantitate sa fie supraunitara;
  • Pretul unitar - se va completa doar daca se lucreaza cu pret prestabilit (de productie) si reprezinta pretul de productie pentru articolul rezultant;

 

2.Specificatii :

Pe specificatiile unei retete pot fi adaugate atat articole, cat si manopere (operatiuni diverse).

Pentru adaugarea articolelor, se vor respecta urmatorii pasi :

a.                   se apasa butonul 'Adauga articole' din cadrul retetei ;

b.                  se va deschide fereastra ' Specificatie', in care operatorul va trebui sa specifice urmatoarele elemente :

  • Articolul utilizat 1 - se selecteaza din lista de articole ce se deschide prin apasarea butonului 'Specificatie' plasat intre campul de cod si denumire al articolului ; Daca utilizatorul cunoaste codul articolului il va putea tasta direct in campul de cod articol. In acest mod programul va selecta automat articolul vandut ; De mentionat ca in acest camp se pot scrie primele litere din denumire - in acest fel, programul va deschide 'Lista de articole' cu cursorul pozitionat pe prima inregistrare ce incepe cu grupul de litere specificat de operator ;
  • Cantitatea - se tasteaza de operator (numeric cu 4 zecimale) ;
  • Pretul unitar - este propus automat de sistem ca fiind ultimul pret de furnizor ; Acesta poate fi modificat de catre utilizator ;
  • Butonul 'Gestiune' - permite schimbarea gestiunii;
  • Articolul utilizat 2 sau codul alternativ - se foloseste pentru articole substitutibile si va fi utilizat de sistem doar daca nu exista stoc pe codul de baza (Articol 1) ; Se selecteaza din lista de articole ce se deschide prin apasarea butonului 'Specificatie' plasat intre campul de cod si denumire al articolului ; Daca utilizatorul cunoaste codul articolului il va putea tasta direct in campul de cod articol. In acest mod programul va selecta automat articolul vandut ; De mentionat ca in acest camp se pot scrie primele litere din denumire - in acest fel, programul va deschide 'Lista de articole' cu cursorul pozitionat pe prima inregistrare ce incepe cu grupul de litere specificat de operator ;
  • Cantitatea 2 - se tasteaza de operator (numeric cu 4 zecimale) ; Va fi utilizata doar daca nu exista pe stoc articol 1 ;
  • Pretul unitar 2 - este propus automat de sistem ca fiind ultimul pret de furnizor ; Acesta poate fi modificat de catre utilizator ;
  • Pret furnizor - Nu -> se bifeaza daca nu se doreste utilizarea pretului de furnizor in productie si in calculul retetei ;
  • Are subreteta -Da -> se bifeaza doar atunci cand articolul 1 este la randul sau produs prin intermediul unei retete.

Pentru adaugarea operatiunilor diverse (manoperelor) se apasa butonul 'Adauga operatiuni diverse' din cadrul retetei ;

Se va selecta codul operat si se va specifica cantitatea si valoarea.

 

Pentru a incheia se apasa OK sau se tasteaza ENTER.

OBSERVATIE : PE RETETE  NU SE ADMIT CANTITATI NEGATIVE

Listarea retetei se face utilizind unul din butoanele de print din cadrul retetei, in functie de tipul imprimantei ;

Modificarea specificatiilor unei retete :

Se face apelind butonul 'Modifica' din cadrul retetei ;

Stergerea specificatiilor unei retete :

Se face apelind butonul 'Sterge' din cadrul retetei;

Modificarea unei retete :

Se face apelind butonul 'Modifica' din fereastra 'Retete' ;

Stergerea unei retete:

Se face apelind butonul 'Sterge' din fereastra 'Retete' dupa stergerea tuturor specificatiilor 

Meniurile modulului 'Retete':

Retete:

  • Adauga- adauga reteta;
  • Modifica - modifica reteta;
  • Sterge - sterge reteta;
  • Recitire - reciteste baza de date ;
  • Cauta - cauta o reteta in functie de criteriul dupa care este sortata baza de date (vezi meniul 'sortare');
  • Totaluri - calculeaza totalul listei de retete;
  • Recalcul - recalculeaza toate retetarele ;
  • Preia precedente - preia retetarele din luna precedenta .

Selectie:

Prin selectie se intelege marcarea inregistrarilor ce respecta o conditie cu '*' in campul 'Sel'. Pentru a ramane la ecran doar inregistrarile marcate se va actiona comanda 'Selectate' din meniul Sortare.

  • Toate - selecteaza toate retetarele;
  • Nici unul - deselecteaza toate retetarele;
  • Invers - inverseaza selectia curenta;
  • Formula - permite selectii complexe, dupa o formula;
  • Retetele ce contin articol - selecteaza toate retetele ce contin un articol specificat de operator;
  • O clasa - selecteaza toate retetele ce apartin unei clase specificate de operator.

Sortare:

Prin sortare se intelege ordonarea inregistrarilor dupa un anumit criteriu si/sau afisarea la ecran a inregistrarilor care respecta un anumit criteriu.

  • Produs - ordoneaza retetele dupa numele articolului produs ;
  • Selectate - afiseaza doar inregistrarile ce au valoarea '*' in campul 'sel' ;